top of page
DSCN1013.JPG

Gelukscolleges

 

Hoe mooi zou het zijn als we op grotere schaal anders over geluk gaan denken? Als we alles wat we wetenschappelijk gezien weten over geluk over kunnen brengen op een grote groep mensen? En als we daarmee beginnen op de beste plek denkbaar: in het onderwijs? Dat is mijn doel.

 

Gelukscoach op een MBO

Dat doel komt niet uit het niets. Naast gelukscoach werk ik ook als docent op een school voor Middelbaar Beroepsonderwijs. Het leukste daaraan vind ik het begeleiden en coachen van mijn studenten. Alles wat ik weet over geluk en stevig in het leven staan, pas ik ook in dit werk toe. Met praktische tips help ik studenten om te gaan met alles wat er van hen op school en in het leven gevraagd wordt. Dat zette me aan het denken. Wat nou als we dat groter aan kunnen pakken? Niet alleen 1-op-1-coaching en -begeleiding, maar gelukscolleges? En toen ontdekte ik Laurie Santos.

Laurie Santos en de wetenschap van het welzijn

Laurie Santos is professor psychologie aan de universiteit van Yale en geeft colleges over geluk aan studenten. De hoeveelheid stress, depressie en angst die ze bij studenten zag baarde haar zorgen. Ze besloot alles wat ze vanuit de psychologie wist over geluk en welzijn om te zetten in een praktische cursus. ‘The science of well-being’, de wetenschap van het welzijn, was geboren.

Het idee was een kleine groep studenten helpen om los te komen van de traditionele ideeën over succes, en ze uit te nodigen anders te laten kijken naar hoe ze hun leven inrichten en welke gewoontes ze hebben. Het werd het meest populaire vak ooit aan Yale gegeven, dat inmiddels ook online (in het Engels) beschikbaar is.

 

Gelukscolleges in Nederland

De problemen die Laurie Santos zag bij haar studenten zijn niet uniek voor Yale of voor wetenschappelijk onderwijs. Ook in Nederland, op mbo- en hbo-scholen zouden veel studenten baat hebben bij handvatten over hoe je dat eigenlijk doet: gelukkig zijn. Leren sterker de arbeidsmarkt en het leven te betreden! Nu heb ik een doel. Ik wil in Nederland dit soort gelukscolleges opzetten, voor mbo- en hbo-studenten.

Heb je ideeën, tips of wil je meedoen? Dan kom ik graag in contact met je!

bottom of page